Reuma en podotherapie

Er zijn ruim 200 verschillende soorten reuma. De meest voorkomende reumatische aandoening is reumatoïde artritis. In Nederland zijn circa 450.000 mensen onder behandeling bij een reumatoloog. Als uw arts een reumatische aandoening constateert, kunt u preventief uw voeten door een podotherapeut laten onderzoeken. 

De podotherapeut kan vervelende klachten in een later stadium voorkomen, door middel van instructie en behandeling. Volledige genezing van reumatische voetklachten is niet mogelijk, maar een vermindering van uw klachten vaak wel. Ook in een later stadium (als u al klachten heeft) kan de podotherapeut uitkomst bieden bij mensen met reuma.

Veel mensen met reuma hebben pijn of stijfheid in hun voeten. Problemen aan je voeten ontstaan daarnaast ook door opgezwollen gewrichten, vergroeiingen of standsveranderingen van je voet. Je kunt daarnaast last krijgen van een veranderde drukverdeling onder je voeten of een kwetsbare huid. De behandeling van een podotherapeut is gericht op het wegnemen van pijnlijke drukpunten en het zoveel mogelijk ontlasten van uw gewrichten.

Voorbeelden van klachten

  • Pijn bij staan en lopen. Door ontstekingen veroorzaakt door reuma  kunnen afwijkingen in de vorm en functie van de voet ontstaan. Doordat de gewrichten veranderen van vorm kunnen ze vaak ook minder goed bewegen. Daardoor ga je anders lopen waardoor je klachten krijgt in bijvoorbeeld je knie of heup.
  • Door de reuma kunnen de middenvoetsbeentjes veranderen van stand en krijg je het gevoel op de botjes te lopen. Ook kunnen er eeltplekken of wondjes ontstaan onder de voorvoet.
  • De stand van de tenen kan veranderen en ze gaan soms over elkaar heen staan. Zo ontstaan bijvoorbeeld hamertenen, klauwtenen, likdoorns en eeltplekken.
  • Als de voorvoet door een reumatische aandoening breder van vorm wordt, kunnen er drukplekken ontstaan. Doordat de voet niet meer goed in de schoen past ontstaat er frictie, met als gevolg eelt, pijn of zelfs wondjes. Soms treedt er extra botvorming op.
  • Er kan oedeem (vochtophoping) optreden in de voet. Rondom de gewrichten ontstaat dan vocht en ze zijn dan gezwollen.
  • Sommige vormen van reuma zorgen voor veranderingen aan de nagels. Ze kunnen dikker worden of de nagelplaat wordt ruwer. Het geeft meestal geen pijnklachten maar ziet er minder mooi uit.
  • Wanneer je jicht krijgt komt dat vaak voor in het gewricht van de grote teen. Deze wordt dik en doet erg pijn. Uiteindelijk kan schade ontstaan in het gewricht waardoor het niet meer goed functioneert.
Rheumatoid-arthritis

Afspraak maken?

Ervaar jij klachten of wil je langskomen voor een controle?
Maak dan nu telefonisch of online een afspraak. 

Voetklachten

Been- en enkelklachten

Knieklachten

Rug- en heupklachten

Voetklachten

Knieklachten

Been- en enkelklachten

Rug- en heupklachten

Afspraak maken?

Ervaar jij klachten of wil je langskomen voor een controle?
Maak dan nu snel en online een afspraak. 

Voetklachten

Been- en enkelklachten

Knieklachten

Rug- en heupklachten

Voetklachten

Knieklachten

Been- en enkelklachten

Rug- en heupklachten