Een hielspoor is een verkalking onder de hiel bij de aanhechting van een peesplaat: de fascia plantaris.

Een fasciïtis plantaris is een veel voorkomende ontsteking van de peesplaat onder de voeten. Dit geeft pijn rond de hiel. De oorzaak van de pijnklachten is overbelasting (‘overuse syndrome’) waardoor microscheurtjes in de vezels van de fascia plantaris ontstaan. Deze overbelasting kan veroorzaakt worden door overgewicht, actief sporten, veel staan of een naar binnen gekantelde beweging van de voet tijdens het lopen (pronatie).

Ook plotselinge inspanning (zoals het hard in de grond trappen van een spade) is soms de oorzaak van hielpijn. Meestal is er echter geen directe aanleiding voor het ontstaan van de klachten. De klachten ontstaan dan heel geleidelijk en blijven hardnekkig voortduren. Bij veel mensen met fasciitis plantaris is sprake van verkorte kuitspieren.

Symptomen plantaire fasciitis

Fasciitis plantaris kenmerkt zich door pijn bij de eerste stappen, ook wel ‘startpijn’. De pijn neemt af na wat meer lopen maar verergert weer na langer lopen. De ergste pijn bevindt zich aan de onderzijde van de hiel, met soms uitstralende pijn richting de binnenkant van de enkel.

Behandeling

Als de klachten ontstaan door een verkeerde voetstand, afwikkeling of belasting van de voet kan een podotherapeut verschillende therapiemogelijkheden bieden. Daarbij moet men denken aan correctiezolen, schoenadvies, shockwave of tijdelijke ontlasting (tape en/of zool). Bij Podotherapie Zeist gaan we samen op zoek naar de meest geschikte behandeling.

Meer voetgerelateerde klachten

Hielspoor/plantaire fasciitis

Mortonse neuralgie

Achillespeesklachten

Metatarsalgie

Hallux valgus

Artrose/artritis

Tarsaal tunnelsyndroom

Hallux limitus/rigidus

Klauwtenen

Bursitis

Tailors bunion

Morbus Sever

Meer voetgerelateerde klachten

Afspraak maken?

Ervaar jij klachten of wil je langskomen voor een controle?
Maak dan nu snel en online een afspraak. 

Voetklachten

Been- en enkelklachten

Knieklachten

Rug- en heupklachten

Voetklachten

Knieklachten

Been- en enkelklachten

Rug- en heupklachten