Wanneer er sprake is van artrose/arthrose in de heup dan is het kraakbeen dat tussen het dijbeen en de kom van het bekken zit versleten of zelfs verdwenen (zie figuur 1). Kraakbeen in gewrichten zorgt ervoor dat de gewrichten soepel beweegbaar zijn. Bij het ouder worden neemt de kwaliteit van het kraakbeen af, dat is een natuurlijk proces en hoeft geen problemen te veroorzaken. Wanneer de afname in kraakbeen kwaliteit ernstige vormen aanneemt kunnen de gewrichten niet meer soepel langs elkaar heen glijden. Hierdoor kunnen pijn en stijfheid ontstaan. Men spreekt in de volksmond vaak over een ‘versleten heup’ als men over heupartrose spreekt.

Symptomen

  • De pijn is het ergst wanneer u na rust weer in beweging komt (startpijn of ochtendstijfheid). Bijvoorbeeld wanneer u ’s ochtends opstaat of na lang zitten uit uw stoel komt. Na 10 tot 30 minuten bewegen heeft u minder klachten.
  • Ook als u veel gelopen heeft, kunt u meer pijn hebben. Dat is meestal aan het einde van de dag. Soms duurt het dagen voordat de pijn weer minder wordt.
  • Bij bewegen kan de heup kraken of knakken. Dat betekent niet dat er dan iets kapot gaat in uw heup.
  • In het begin wisselen de klachten erg. U kunt weken weinig last hebben. Maar daarna toch weer meer.
  • De heup kan stijver worden en meer pijn gaan doen. Sommige dingen kunt u dan minder goed doen. Bijvoorbeeld: bukken, op de hurken zitten, traplopen, veters strikken.

Behandeling rug- en heupklachten

De podotherapeut bekijkt of er een oorzakelijk verband is tussen de klacht en uw houding. Met podotherapeutische zolen kan de samenwerking (functionaliteit) tussen onder- en bovenlichaam beter op elkaar afgestemd worden, wat weer effect heeft op uw totale houding. Bij Podotherapie Zeist gaan we samen op zoek naar de meest geschikte behandeling.

Meer rug- en heupklachten

SI-klachten

Heupartrose

Beenlengteverschil/bekkenscheefstand

Afspraak maken?

Ervaar jij klachten of wil je langskomen voor een controle?
Maak dan nu snel en online een afspraak. 

Voetklachten

Been- en enkelklachten

Knieklachten

Rug- en heupklachten

Voetklachten

Knieklachten

Been- en enkelklachten

Rug- en heupklachten