Aan de binnenkant en de buitenkant van het kniegewricht bevinden zich de kniebanden. De knieband aan de binnenzijde van de knie wordt de binnenste of mediale knieband en de knieband aan de buitenzijde van het kniegewricht de buitenste of laterale knieband. Deze kniebanden hebben als taak om de knie in zijn functie te ondersteunen en het gewricht te verstevigen. Wanneer er echter teveel van de kniebanden gevraagd wordt kan er een overbelasting ontstaan wat pijnklachten of zelfs een verrekte knieband kan veroorzaken. Overbelaste kniebanden kenmerken zich door een stekende pijn aan de binnen- of de buitenkant van de knie en kunnen veel ongemak met lopen veroorzaken.

De kniebanden kunnen opgerekt worden of afscheuren bij een plotselinge zijdelingse beweging van de knie. Dit komt voornamelijk voor bij een val, een plotselinge verdraaiing of als gevolg van een sportblessure. Er kan echter ook een overbelasting van de kniebanden optreden als gevolg van een afwijkende stand, zoals een X- of O-stand, of beweging van de knie. Dit kan op zijn beurt weer een gevolg zijn van een verkeerde voetstand zoals een overdreven naar binnen kanteling of een overdreven naar buiten kanteling van de voet. De knie reageert op deze kanteling door naar binnen of naar buiten te draaien waardoor de belasting op de binnenste of de buitenste knieband te groot kan worden, met een overbelaste knieband tot gevolg.

Symptomen overbelaste kniebanden

De symptomen van een overbelaste knie zijn divers, aangezien er meerdere vormen zijn van overbelastingen aan de knie:

  • Pijn aan de zijkant, binnenkant of bovenkant van de knie 
  • Irritatie aan de knie (tijdens inspanning)
  • Roodheid 
  • De knie is gezwollen
  • De knie voelt warm aan 

Behandeling

Als de klachten ontstaan door een verkeerde voetstand, afwikkeling of belasting van de voet kan een podotherapeut verschillende therapiemogelijkheden bieden. Daarbij moet men denken aan correctiezolen, schoenadvies, tijdelijke ontlasting (tape en/of zool).Bij Podotherapie Zeist gaan we samen op zoek naar de meest geschikte behandeling.

Meer been- en enkelgerelateerde klachten

Artrose

Patella klachten

Runners knee

Pes anserinus tendinopathie

Overbelasting kniebanden

Artrose

Patella klachten

Runners knee

Pes anserinus tendinopathie

Overbelasting kniebanden

Afspraak maken?

Ervaar jij klachten of wil je langskomen voor een controle?
Maak dan nu snel en online een afspraak. 

Voetklachten

Been- en enkelklachten

Knieklachten

Rug- en heupklachten

Voetklachten

Knieklachten

Been- en enkelklachten

Rug- en heupklachten