Siliconen ortheses

Een afwijkende teenstand kan leiden tot klachten. De gewrichten van de teen kunnen overbelast raken en pijnlijk zijn. Meestal zorgt een afwijkende teenstand voor drukpunten waarop eelt of likdoorns kunnen ontstaan.

 

Eelt kan verwijderd worden, maar omdat de oorzaak (het drukpunt) niet verdwijnt komt het steeds weer terug. Het doel van een orthese is om de oorzaak weg te nemen zodat de eeltvorming vermindert, of gestopt wordt.

Corrigerende ortheses

Corrigerende ortheses worden gebruikt om de teen recht te zetten. Dit kan alleen als de gewrichten nog beweeglijk genoeg zijn. De orthese moet gedragen worden totdat de teen de juiste stand heeft aangenomen. Normaal duurt dit ongeveer drie maanden.

Drukverdelende ortheses

Als de gewrichten niet beweeglijk genoeg meer zijn voor een corrigerende orthese, dan kan een drukverdelende orthese de druk en wrijving verminderen. Een drukverdelende orthese zal blijvend gedragen moeten worden.

Vervaardiging

Ortheses worden van siliconen(rubber) gemaakt. Een orthese wordt direct op de teen gevormd, hierdoor is een perfecte pasvorm gewaarborgd. Ortheses nemen niet veel extra ruimte in, maar de schoen moet wel ruim genoeg zijn om de tenen met orthese erin te laten passen.

Gebruik ortheses

  • De orthese werkt het beste tijdens het dragen van dichte schoenen.
  • Indien mogelijk, de orthese met twee handen aanbrengen en verwijderden. (Probeer te voorkomen dat u hard aan de lipjes trekt.)
  • U kunt de orthese evt. ‘s nachts in een bakje met een klein laagje talkpoeder bewaren.
  • Talkpoeder is huidvriendelijk en het rubber blijft langer goed, het bewaren in talkpoeder kan bijdragen aan beter draagcomfort.
  • Bouw het gebruik van de orthese (indien nodig) langzaam op, begin eerst met 1 of 2 uurtjes per dag.
  • De orthese mag geen pijn doen of irritatie geven, de eerste 3-4 dagen mag u even wennen, daarna moet de orthese comfortabel zitten. Gaat dit niet goed, neem dan contact op met de praktijk.
  • De levensduur van een orthese is ongeveer één tot 2 jaar.

Onderhoud ortheses

  • U kunt de orthese, indien nodig, schoon spoelen met lauwwarm water.
  • Na het schoonspoelen is het belangrijk dat u de orthese goed droog maakt voordat u de orthese weer gaat gebruiken. Dit i.v.m. smetten van de huid.
  • Als u een scheurtje constateert neem dan contact op met de praktijk, afhankelijk van het materiaal of de vorm van de orthese is reparatie goed mogelijk.

Afspraak maken?

Ervaar jij klachten of wil je langskomen voor een controle?
Maak dan nu snel en online een afspraak. 

Voetklachten

Been- en enkelklachten

Knieklachten

Rug- en heupklachten

Voetklachten

Knieklachten

Been- en enkelklachten

Rug- en heupklachten

homepagecreativekitchensnw.co.ukhis comment is here5 luu y khi sua nhahttps://www.villageofbroadview.com/services