Het patellofemoraal pijnsyndroom is de medische benaming voor pijnklachten rond de knieschijf (patella). De pijn kan optreden bij belasting zoals wandelen, hardlopen, traplopen, fietsen en neemt na inspanning vaak toe bij zitten met gebogen knieën.

Patella is een ander woord voor knieschijf. Femur betekent bovenbeen. Patellofemorale pijnsyndroom betekent dus pijnklachten rondom het gewricht van de knieschijf en het bovenbeen.

Er worden verschillende benamingen gebruikt voor deze aandoening, zoals Anterieure kniepijn, chondromalacie van de patella en patellofemorale dysfunctie.

Als het been wordt gestrekt en gebogen, schuift de knieschijf in het voorste deel van het kniegewricht over het bovenbeen. Het gootje van het bovenbeen waar de knieschijf doorheen glijdt wordt de trochlea genoemd.Soms ontstaat hierbij irritatie tussen de knieschijf en het bovenbeen. Dat geeft pijn op, onder of rond de knieschijf. Dit heet het patellofemoraal pijnsyndroom.

Het patellofemoraal pijnsyndroom is een zeer veel voorkomende oorzaak van kniepijn. Het komt vooral veel voor bij tieners en het meest bij vrouwen.

Symptomen knieschijf / patellaklachten

De pijn aan je knieschijf wordt erger bij:

  • hurken
  • knielen
  • traplopen
  • hardlopen
  • fietsen, vooral als je tegenwind hebt of een heuvel op fietst

Verder kun je hier last van hebben:

  • Je knie is stijf of dik.
  • Je hebt soms het gevoel dat je door je knie zakt. Dat komt door de pijn.
  • Als je beweegt kraakt je knie. Dat is niet erg.
  • Als je lang zit met gebogen knieën, doet je knie pijn en wordt je knie stijf. Dat wordt meestal minder als je even rondloopt.
  • Je wordt ’s nachts wakker omdat je knie pijn doet.

Behandeling

Als de klachten ontstaan door een verkeerde voetstand, afwikkeling of belasting van de voet kan een podotherapeut verschillende therapiemogelijkheden bieden. Daarbij moet men denken aan correctiezolen, schoenadvies, tijdelijke ontlasting (tape en/of zool). Bij Podotherapie Zeist gaan we samen op zoek naar de meest geschikte behandeling.

Meer been- en enkelgerelateerde klachten

Artrose

Patella klachten

Runners knee

Pes anserinus tendinopathie

Overbelasting kniebanden

Artrose

Patella klachten

Runners knee

Pes anserinus tendinopathie

Overbelasting kniebanden

Afspraak maken?

Ervaar jij klachten of wil je langskomen voor een controle?
Maak dan nu snel en online een afspraak. 

Voetklachten

Been- en enkelklachten

Knieklachten

Rug- en heupklachten

Voetklachten

Knieklachten

Been- en enkelklachten

Rug- en heupklachten