Steunzolen, of beter gezegd podotherapeutische zolen, zijn uitneembare zolen die u in uw schoenen plaatst. Ze vervangen het voetbed dat standaard in uw schoenen zit. Steunzolen worden ook wel podotherapeutische zolen, inlegzolen of inlays genoemd. Een therapie met behulp van steunzolen wordt veel toegepast in de podotherapiepraktijk, omdat ze van grote invloed kunnen zijn op het verminderen van pijnklachten in uw voeten, knieën, benen, heupen en lage rug. 

Ontwerp

Er wordt een 3-dimensionale scan gemaakt van uw voeten. Dat is een soort digitale gipsafdruk, waardoor we precies de vorm van de voet weten, terwijl u op de voet staat. De zolen worden met behulp van deze scan op de computer ontworpen. Drukverdelende of corrigerende verhogingen worden ingetekend op de scan.

Wij vervaardigen uw zolen zelf

De ontworpen zolen worden met een computergestuurde freesmachine uitgefreesd. Hierna worden de zolen handmatig verder afgewerkt. De zolen zijn na ongeveer één week gereed.

Aflevering

In het begin zullen uw voeten moeten wennen aan het lopen op de zolen. U kunt bijvoorbeeld spierpijn krijgen of vermoeide voeten. U kunt de zolen dan af en toe uit de schoenen halen om de voeten weer even rust te geven. Na twee weken zou u aan de zolen gewend moeten zijn. Vervolgens duurt het gemiddeld twee maanden tot dat uw klachten verbeterd zijn.

Podotherapeutische zolen zijn individueel aangemeten zolen. Zolen worden bij ons volledig ‘in huis’ aangemeten en vervaardigd. Het gehele proces is computergestuurd.

De afdruk

Om individueel aangemeten zolen te maken heb je allereerst een exacte afdruk van de voeten nodig. Die afdruk moet de vorm van de voet vastleggen in belastte toestand, dus als je op je voeten staat. Dat is nodig, omdat de vorm van de voeten verandert bij het belasten van de voet. Gipsafdrukken kun je niet belast maken en zijn daarom niet juist. Een schuimdoos afdruk is bruikbaar, maar de plaatsing van de voet kan problemen geven. Daarom gebruiken wij een 3D-scanner. Hiermee kan de voetvorm tot op 1/10 mm nauwkeurig vastgelegd worden in stand.

Alle andere afdrukken, zoals blauwdrukken (stempels van de voet) of een 2D-scan geven geen informatie over de hoogte van de holte van de voet en zijn dus niet geschikt om een exact passende zool te maken. Zolen die aan de hand van een blauwdruk of 2D-scan gemaakt worden zijn vaak confectiezolen, hoewel vaak anders wordt beweerd!

Correctiezolen

Wil je de voetstand corrigeren, dan moet je druk uitoefenen tegen de voet om voor een kanteling te zorgen. Steunzolen ondersteunen de holte van de voet, maar het is veel eleganter om de grond schuin te zetten onder de hiel, of onder de voorvoet. Op die manier kun je met relatief lage verhogingen het gewenste resultaat bereiken.De mate van correctie is natuurlijk afhankelijk van de scheefstand van de voet. Die moet daarom tijdens het onderzoek opgemeten worden. We kunnen zelfs de beweging van de voet tijdens het lopen opmeten.

Zoolmaterialen

Zolen worden van kunststoffen gemaakt. De hardheid van de rubbers is afhankelijk van het doel van de zool. Wil je bijvoorbeeld drukverdelende zolen maken, dan kunnen de rubbers zacht zijn. Maar als je wilt corrigeren, dan moeten de rubbers harder zijn. Verder is de hardheid van de rubbers afhankelijk van de kracht die op de zool uitgeoefend wordt. Een zwaarder persoon heeft hardere rubbers nodig, dan een licht persoon. Ook bij het hardlopen komt meer kracht op de voeten terecht. Sportzolen zullen dus ook iets harder zijn. Zolen worden afgedekt met leer of kunststof. Leer kan goed vocht opnemen, maar is niet erg slijtvast. Sportzolen kunnen dus beter niet met leer afgedekt worden.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, maken zolen de voet niet lui. Uw spieren blijven normaal actief en zullen dus niet verslappen. Als een spier of pees overbelast is, dan kan een zool wel een deel van het werk van die spier overnemen. Als de voet doorzakt, dan wordt extra kracht van een spier gevraagd. Als dat leidt tot een overbelasting, dan zorgt een zool ervoor dat die extra belasting weggenomen wordt. De spier of pees kan dan genezen.

Afspraak maken?

Ervaar jij klachten of wil je langskomen voor een controle?
Maak dan nu snel en online een afspraak. 

Voetklachten

Been- en enkelklachten

Knieklachten

Rug- en heupklachten

Voetklachten

Knieklachten

Been- en enkelklachten

Rug- en heupklachten