Podotherapie Praktijk Zeist
Burgemeester Patijnlaan 54a
3705 CG • Zeist
T 030 - 6923677 • F 030 - 69 75 337
info@podotherapie-zeist.nl

Loopanalyse

Veel sporters weten niet wat voor type voeten ze hebben. Ook weten veel hardlopers niet of ze goed lopen of teveel proneren (naar binnen lopen) of supineren (naar buiten lopen). Een verkeerd looppatroon kan leiden tot slechtere prestaties en blessures.

Overpronatie

Overpronatie kan leiden tot blessures. Overpronatie is:

  • teveel pronatie
  • te snelle pronatie
  • te lange pronatie

Voordat je kunt zeggen of een iemand goed loopt is het noodzakelijk de voet en het been te onderzoeken. Je moet namelijk weten hoe iemand gebouwd is, om vast te stellen of je een looptechniek hebt die zou kunnen leiden tot blessures. Daarnaast moet de stand van de voeten en benen opgemeten worden, ook tijdens het hardlopen. Dat wordt gedaan door middel van video-opnames.

Video-camera’s

In sportzaken wordt het hardlopen vaak bekeken met standaard video-camera’s. In een professioneel laboratorium gebruiken we highspeed-camera’s. Dat geeft een veel nauwkeuriger beeld van de voetbewegingen.

Als je de gewrichtsbewegingen nauwkeurig opgenomen hebt, dan kun je de gewrichtshoeken opmeten. Om dat beeld voor beeld te doen is natuurlijk veel werk bij een highspeed-opname. Daarom gebruiken we speciale software die zogenaamde markers automatisch kan traceren. Daarom worden lampjes op uw benen aangebracht vóór de opname.
Met behulp van de software weten we hoeveel de voet proneert, hoe snel de voet proneert en of de voet te lang proneert. Maar ook alle andere gewrichtshoeken kunnen natuurlijk opgemeten worden.

Drukmetingen

Door middel van drukmetingen in de schoen, kunnen we vaststellen of er overdruk is onder bepaalde delen van de voet. Als je de drukmetingen synchroniseert met de video-opnames, dan kun je zelfs berekenen wat de spierkrachten en gewrichtskrachten zijn. Zo kun je precies vaststellen of een schoen of zool effectief is in het voorkomen of genezen van blessures.
Voordeel van het meten van de de druk in de schoen is dat je niet hoeft te ‘mikken’ op een drukplaat. Ook is de meetfrequentie veel hoger (tot 750 Hz).

Vaak wordt beweerd dat loopanalyse op een testbaan beter is dan op een loopband. Dat is echter niet juist. Er zijn kleine verschillen in spieractivatie, maar gewrichtsbewegingen en -krachten komen overeen. Ook de drukpatronen onder de voet komen overeen. In meetsituaties is het gebruik van een loopband beter controleerbaar. Dus kun je beter vergelijken tussen verschillende metingen. Het nadeel is dat niet iedereen op een loopband kan lopen, denk aan ouderen en kinderen. Maar voor de meeste sporters is het geen probleem.

Online afspraak maken

U kunt direct een afspraak met ons maken met behulp van onze webagenda. Ook zonder verwijsbrief.

Naar de webagenda